Discussies over rekenrentes

Bijna de helft van de deelnemers aan de pensioenfondsen hebben weinig geloof dat er van zijn of haar pensioen nog iets terecht komt. Daarnaast denken  veel deelnemers dat pensioen materie buitengewoon ingewikkeld is. Discussies over rekenrentes, doorsnee premies, solidariteit, langer leven en werken,  hebben daar sterk aan bijgedragen. Daarom is het goed om terug te gaan naar de basis:

Pensioen als uitkering die je krijgt vanaf het moment dat je met pensioen gaat.

Dan is het logisch dat zekerheid, en het aangroeien van  pensioen belangrijk is voor deelnemers. Diezelfde deelnemers willen uitkeringszekerheid die gelijk opgaan met de inflatie.

Diverse pensioenfondsen beleggen behoudend om een grote zekerheid voor de pensioenuitkeringen te kunnen garanderen. Zij beleggen al jarenlang in relatief veilige obligatieleningen. Deze obligaties zijn aangekocht omdat daaraan een termijn  en rendement vast zit dat in overeenstemmen met het pensioen  zal worden uitgekeerd.

De meeste pensioenfondsen  zouden de pensioenen waardevast willen uitkeren dat wil zeggen indexeren. Dit is niet mogelijk door alleen te beleggen in obligaties er zouden dan meer risicovolle beleggingen. De hoeveelheid risico die met deze risicovolle beleggingen wordt genomen wordt dan nauwgezet afgestemd op de doelstelling van het pensioen.

QR Code - Take this post Mobile!
Use this unique QR (Quick Response) code with your smart device. The code will save the url of this webpage to the device for mobile sharing and storage.