Zwarte Zwanen

Hoe een Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs het Nederlands pensioengeld van het ABP en Pensioenfonds Vervoer liet verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het ABP daagde Goldman voor de rechter in 2012 wegens misleidende informatie over rommelhypotheken die Nederlands’ grootste pensioenfonds tussen 2005 en 2007 van de Amerikaanse zakenbank kocht. Opzettelijk tekortschieten en fraude is ook de aanklacht van het Pensioenfonds Vervoer, dat 5,4 miljard euro liet beheren door Goldman.

Het fonds leed t/m 2009 een slordige €250 miljoen schade omdat Goldman speculeerde met het pensioengeld wat ze in beheer had. Hierbij werd gespeculeerd op de prijsdaling van door de bank zelf verkochte financiële producten.

Het ABP als Pensioenfonds Vervoer deden geen aangifte van strafbare feiten bij Justitie. Volgens het ABP is dat ‘niet gebruikelijk’ in de pensioenwereld. De relatie met Goldman wordt inmiddel omschreven als genormaliseerd, alle beschuldigingen worden ontkend door de Goldman. Inmiddels heeft ook minister Dijsselbloem (Financiën) Goldman weer in de armen gesloten. De zakenbank is in de race om de beursgang van ABN Amro te begeleiden.

Dit ondanks de aanklacht tegen acht hoge zakenbankiers die persoonlijk aangeklaagd werden, waaronder Goldman’s chef van de hypotheekafdeling Daniel Sparks. De zaak werd twee jaar terug geschikt, waarbij Goldman geheimhouding bedong over zowel het bedrag  en aard van de aanklacht.

Onduidelijk is hoeveel schade het ABP door Goldman leed en voor hoeveel werd geschikt. Maar het gaat om grote bedragen. In het ABP-jaarverslag over 2013 staat echter een bedrag van 1,056 miljard onder ‘overige baten’ vermeld.

De pensioensector is bezorgd ‘de reputatie van de hele sector in het geding’. Het besef dat gewerkt wordt met geld van Nederlandse werknemers is ver te zoeken,  verantwoordelijkheid wordt niet genomen.”

Meer weten kijk de docu Zwarte Zwanen bij MAX vanavond en morgenavond van de journalist Grimbergen.

Bron MAX.

QR Code - Take this post Mobile!
Use this unique QR (Quick Response) code with your smart device. The code will save the url of this webpage to the device for mobile sharing and storage.