Ieder jaar 10 miljard vrij aan lijfrentekapitaal.

Ieder jaar komt er een slordige 10 miljard vrij aan lijfrentekapitaal. Voor deze polissen heeft u ooit fiscaal aftrekbare lijfrentepremies betaald.

Wat u ermee kunt doen hangt af van het fiscale regime bij aanvang van de polis.

Valt u in het fiscale regime van voor 1992 en heeft u premie betaald tot 2001 dan zijn de mogelijkheden het groots. Afkoop zonder sanctie of uitstel tot. Vooral uitstel tot is een interessante optie aangezien deze kan worden gebruikt voor schenkingen, aan bijvoorbeeld kleinkinderen, die er dan waarschijnlijk weinig belasting over betalen. Het fiscale regime van voor 2006 bied de mogelijkheid voor een tijdelijke uitkering. Te gebruiken voor eerder stoppen met werken of een tijdje je loopbaan onderbreken door een sabbatical te nemen.

Uitstellen kan altijd als u nog niet weet, wat het beste is in u situatie. Maar niet langer dan tot het zeventigste levensjaar, waar een uitzondering geld voor lijfrentes van voor 2001. Voor deze lijfrentes geld geen maximale termijn voor uitstel.

Ook bestaat er een mogelijk boete vrij uitkeren, 4.242 euro in 2013, dit stijgt elk jaar met een inflatie correctie.

Het is altijd beter te kiezen voor tijdelijk om dat u dan gebruik kunt maken van de verschillende fiscale regimes. Vergeet ook niet te kiezen of de lijfrentepolis bij uw overlijden overgaat naar uw partner.

Voor het overige geldt dat u het niet weet als u het niet probeert.

QR Code - Take this post Mobile!
Use this unique QR (Quick Response) code with your smart device. The code will save the url of this webpage to the device for mobile sharing and storage.