Investeringen Pensioenfondsen

Pensioenfondsen wereldwijd hebben miljarden in wapenproducenten geïnvesteerd. Vooral Amerikaanse bedrijven die beleggen voor de Nederlandse pensioenfondsen nemen het niet zo nauw, zo blijkt uit onderzoek Profundo en IKV Pax Christi. In het rapport ’Hall of Shame’ staan ook verschillende Nederlandse Pensioenfondsen.

Die rond de $1 miljard geïnvesteerd hebben in bedrijven die betrokken zijn bij de productie van wapens.

Eigenlijk zouden we het niet acceptabel moeten vinden dat pensioengeld wordt geïnvesteerd in producenten van wapens. „De oorlog in Syrië laat zien dat zo lang er wapens bestaan, het gebruik ervan niet uit te sluiten is.”

Financiële instellingen hebben een verantwoordelijkheid om voor redement te zorgen om zo onze pensioenen zeker te stellen. Om te voorkomen dat er geld gaat naar bedrijven die deze wapens produceren zouden we duurzaam moeten investeren.

Het onderzoek, uitgevoerd door economisch onderzoeksbureau Profundo en IKV Pax Christi, richt zich vooral op grotere investeringen en laat zien welke banken, verzekeraars en pensioenfondsen een financiële relatie hebben met wapenproducenten. In de afgelopen drie jaar verstrekten zij voor 62 miljard dollar aan kredieten, verleenden financiële diensten voor een waarde van 43 miljard dollar en belegden in aandelen en obligaties voor een waarde van 207 miljard dollar.

QR Code - Take this post Mobile!
Use this unique QR (Quick Response) code with your smart device. The code will save the url of this webpage to the device for mobile sharing and storage.